BANDITENKINDER- SLOVENSKEMU NARODU UKRADENI OTROCI

Domov » Filmi » BANDITENKINDER- SLOVENSKEMU NARODU UKRADENI OTROCI
BANDITENKINDERsnemanjevNurnbergu

LOGLINE


Celovečerni dokumentarec “ Banditenkinder- slovenskemu narodu ukradeni otroci “ scenaristke in režiserke Maja Weiss, pripoveduje zgodbo o trpki in boleči usodi ukradenih slovenskih otrok med drugo svetovno vojno in po njej. Prikazuje jo tako na kolektivni ravni, kot skozi konkretne primere posameznikov.
V žanru drame in “cestnega filma” nas na pot spominov odpelje prof. dr. Janez Žmavc, predsednik Društva taboriščnikov ukradenih otrok. Z njim in še z nekaterimi ukradenimi otroci, ženskami in moškimi, obiskujemo postaje njihovega vojnega otroštva brez staršev. Od zbirnega in razločevalnega centra v slovenskem Celju, preko prehodnega taborišča Frohneleiten v Avstriji, do nemških taborišč Eisenstein (danes Železná Ruda na Češkem), Saldenburg , Neustift, Himmelberg, Seligenporten, Mainburg, Kastl na Bavarskem in Saškem. Zgodbe ukradenih otrok nas zapeljejo tudi v Neumarkt, Nürnberg in zloglasni Auschwitz, v katerem so umirale njihove matere. Ob Celju je še nekaj prizorov posnetih v Sloveniji, na domači zemlji, na katero so zaradi svoje in družinske tragedije še posebej navezani.
Na lokacijah nekdanjih otroških taborišč v Nemčiji se ukradeni otroci srečujejo z nemškimi župani, lokalnimi zgodovinarji in redkimi pričami. Po sedmih desetletjih pride do soočenja nekdanjih« banditenkinder« in »deutschekinder«, z ideologijo nacizma zaznamovanih slovenskih in nemških otrok, žrtev in pričevalcev druge svetovne vojne – danes ostarelih mož in žena sredi Evrope 21. stoletja. Kesanje in odpuščanje. Zamolčano in težko izgovorjeno. Pogled v oči in stisk roke. Za spomin in v opomin.

VSEBINA


Celovečerni dokumentarec “ Banditenkinder- slovenskemu narodu ukradeni otroci “ scenaristke in režiserke Maja Weiss, pripoveduje zgodbo o trpki in boleči usodi ukradenih slovenskih otrok med drugo svetovno vojno in po njej. Prikazuje jo tako na kolektivni ravni, kot skozi konkretne primere posameznikov.

AVTORSKA EKIPA


Režija in scenarij MAJA WEISS
Direktor fotografije in snemalec JOŽE JAGRIČ
Montaža MAJA WEISS, PETER BRAATZ , SVETLANA DRAMLIĆ
Oblikovanje grafike MATEJA TOMAŽINČIČ
Postprodukcija slike, trik GORAZD KONČAR / Studio G
Oblikovalec zvoka JULIJ ZORNIK
Organizacija – Nemčija MICHAELA MARĐONOVIĆ
Organizacija – Slovenija JANEZ ŽMAVC
Asistent režije AUGUST BRAATZ
Producent MAJA WEISS
Koproducent JANEZ ŽMAVC

IGRAJO


Ukradeni otroci: Janez Žmavc, Stanka Završnik, Iva Lamut, Lizika Lacko, Edi Petrič, Stanko Zagode, Marija Razputnik, Franc Remic, Janez Štiglic, Vili Vresk, Ivan Acman, Erika Matko-Ingrid von Olhafen, Franci Zagožen, Marija Kačičnik, Jožefa Dobrotinšek, Jože Homar in drugi ukradeni otroci.
V filmu nastopajo tudi različni nemški župani in prebivalci mest, kjer so bila nekoč otroška taborišča za prevzgojo slovenskih otrok.

PRODUKCIJA


ZAVOD MAJA WEISS
v koprodukciji z
DRUŠTVOM TABORIŠČNIKOV UKRADENIH OTROK
BELA FILM
finančna podpora: SLOVENSKI FILMSKI CENTER
v sodelovanju z: MUZEJ NOVEJŠE ZGODOVINE CELJE
STIFTUNGOM “ERINNERUNG, VERANTWORTUNG UND ZUKUNFT” iz Berlina
NEMŠKO VELEPOSLANIŠTVO V LJUBLJANI

REŽISER O FILMU


O REŽISERJU


RAZVOJ PROJEKTA


Festival dokumentarnega film – Cankarjev dom, Ljubljana, 14.3.2014 ob 18.45

Seznam prihajajočih projekcij na www.majaweiss.si

URADNA SPLETNA STRAN IN SOCIALNA OMREŽJA


NAGRADE


FESTIVALI


UKRADENI-OTROCI_Plakat_FB

TEHNIČNI PODATKI

Trajanje : 95 min.
Format : DCP, BLU-RAY S SLOVENSKIMI PODNAPISI
Zvok : digital 5.1
Leto produkcije : 2014

FOTOGRAFIJE IZ FILMA